Pages Navigation Menu

Luchtoorlog 1940-1945 Gemeente Epe

Aanvulling 'De vliegende schuurdeur'

Tijdens de viering van 70 jaar bevrijding dook het opmerkelijke verhaal op van het neerkomen van Sgt. Walter Petch in Oene (Zie Gevallen Helden pag. 35 onderaan de bladzijde)

Hij kwam, nadat hij was gesprongen, neer in de nabijheid van het boerderijtje van de Wilde, die samen met zijn twee vrijgezelle zusters woonde in een boerderij aan de kruising van de Ooster Oenerweg en de Kuiperskampweg in Oene. Petch liep naar het boerderijtje toe en ontmoette daar de bewoners, die geen woord Engels spraken. Petch had toen een geweldig idee om middels een klein schetsje duidelijk te maken waar hij vandaan kwam. De familie de Wilde weet niet zo goed wat zij met de vlieger moeten doen en waarschuwen de politieagent Platenkamp, die zich over de vlieger ontfermt. De vlieger laat nog wel een foto achter bij de fam. De Wilde en die geeft de foto en de schets mee naar de opa van Gijsbert Mulder, waar het jarenlang op zolder ligt. Totdat het de interesse van Gijsbert heeft gewekt.

Schets Walter Petch

Schetsje van Walter Petch

Walter Petch in uniform

Walter Petch in uniform

Foto Walter Petch achtergelaten bij Familie De Wilde

Foto Walter Petch achtergelaten bij Familie De Wilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande foto’s zijn ter beschikking gesteld door Gijsbert  Mulder uit Epe en meer informatie is ook te vinden in het boek ‘Oenenaren in oorlog (hoofdstuk ‘Communicatie via bijzondere cartoon’).

Prentbriefkaart die Walter Petch verstuurde aan zijn moeder vanuit 9C Muhlhausen

Prentbriefkaart die Walter Petch verstuurde aan zijn moeder vanuit Stalag Luft 3 Muhlhausen

Achterkant prentbriefkaart

Achterkant prentbriefkaart

 

 

sgt-norman-cound-bizley-0005-portrait

Sgt Norman C Bizley(Pilot)

Sgt. Geoffrey C. Carter at Stalag Luft camp 9c

Sgt. Geoffrey C. Carter at Stalag Luft 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande foto’s met dank aan Teunis Schuurman uit Vollenhove.

One Comment

  1. Het schetsje in bezit van Gijsbert Mulder werd 17 april 2015 toegestuurd naar Teunis Schuurman alias PATS, die sinds 31 maart 2006 alles in een gebied van 80×80 km rondom Vollenhove aangaande de luchtoorlog 1940 – 1945 in detail onderzoekt. Inmiddels 331 crashes geindexeerd.
    Het was dan ook niet verwonderlijk dat PATS vier dagen later de dochter van “artiest” Petch vond. Resultaat was een mooi portret en aanvullende informatie van Sgt. Walter Petch en ook van Sgt. Geoffrey C. Carter.
    Via de dochter van Sgt. Norman Cound Bizley kwam de piloot op 29 juni 2016 ook in beeld. Alle details van Whitley Mk.V – Z6642 – KN-N staan op de site van PATS – http://www.teunispats.nl/jack-edward-gibbs-5.htm

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *