Pages Navigation Menu

Luchtoorlog 1940-1945 Gemeente Epe

Media aandacht

Opnieuw is Gevallen Helden in de media. Dit keer om te achterhalen waar Dhr. Jan van der Wal zich bevindt.

http://www.epernet.nl/persberichten/534-wie-weet-waar-jan-van-de-wal-is-gebleven

http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/11654570/Speurtocht-naar-maker-aquarel-gaat-nog-door.ece

Speurtocht naar maker aquarel gaat nog door
Auteur: door Jenny Polman | vrijdag 07 september 2012 | 07:00
Tekstgrootte

De aquarel waar het om gaat. Wie is ‘JWD’?
EPE – Noch Marcel Vosselman van Uitgeverij Gelderland, noch schrijver Gerrit Kamphuis van het in oktober uit te geven boek ‘Gevallen Helden’ is er tot nu toe in geslaagd de (naam van de) maker van een aquarel van een vliegtuigcrash bij Vaassen te vinden.
Het duo is daarom nu op zoek naar Jan van der Wal, de man die in de jaren negentig van de vorige eeuw in Epe woonde en waarschijnlijk meer kan vertellen over de herkomst van het schilderij. Van der Wal heeft namelijk destijds uitgebreid onderzoek gedaan naar de vliegtuigcrashes in de gemeente Epe en zijn materiaal overgedragen aan Gerrit Kamphuis toen hij elders ging wonen. Tot dat onderzoeksmateriaal behoorde ook de aquarel. Volgens diverse betrokkenen woonde Jan van der Wal in de jaren negentig aan de Klimtuin in Epe. Hij kwam naar verluidt oorspronkelijk uit Friesland en is na Epe in Valkenburg gaan wonen. Speurtochten daar hebben echter tot op heden niet geleid tot zijn huidige verblijfplaats. Het laatste contact tussen Van der Wal en Kamphuis dateert van mei 2011. Toen zou Jan van der Wal plannen hebben geventileerd om met zijn vrouw Alie Niewold in Apeldoorn te gaan wonen. Van der Wals mailadres is niet meer actief.

Wie weet waar Jan van der Wal tegenwoordig woont kan dit doorgeven aan Uitgeverij Gelderland, tel. 0578 629061 of via de mail, info@uitgeverijgelderland.nl.

De uitgeverij en Kamphuis zouden de aquarel willen gebruiken als cover voor het boek ‘Gevallen Helden, verhalen over vijf jaar luchtoorlog in de gemeente Epe’ dat medio oktober verschijnt. De aquarel waar het allemaal om gaat is vervaardigd in 1990 en gesigneerd met de initialen JWD. Ook wie kan melden welke naam er schuil gaat achter die initialen of wie de huidige eigenaar is van het schilderij wordt verzocht dit aan de uitgeverij door te geven.

Het boek over de vliegtuigcrashes wordt uitgebracht door Uitgeverij Gelderland en de Stichting Broken Wings ’40-’45, die met de uitgave haar 15-jarig bestaan wil markeren. Het boek biedt uitgebreide informatie over de vliegtuigcrashes binnen de gemeentegrenzen, aangevuld met oude foto’s van bemanningsleden en vliegtuigen en oude documenten, zoals telegrammen aan nabestaanden, vliegroutes en politierapporten. Het wordt samengesteld door Gerrit Kamphuis, terwijl zijn dochter Silvie het schrijfwerk voor haar rekening neemt. Zie ook: www.gevallenhelden.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *