Pages Navigation Menu

Luchtoorlog 1940-1945 Gemeente Epe

Auteurs

Gerrit Kamphuis

Gerrit had altijd al een interesse voor vliegtuigen en geschiedenis. Met name de Tweede Wereldoorlog boeide hem al van jongs of aan.

In 1995 start hij al met het doorspitten van het Streekarchief in Epe naar informatie over neergestorte vliegtuigen, het verzamelen van gedeclassificieerde officiële documenten en het traceren van mogelijke ooggetuigen en familieleden van omgekomen vliegers. In 2007 besluit hij zich aan te sluiten bij de werkgroep onderzoek van de Stichting Broken Wings.

Stukje bij beetje weet Gerrit door de jaren heen de puzzel compleet te maken, totdat het tijd is om zijn onderzoek wereldkundig te maken.

Een andere geschiedkundigde puzzel waar Gerrit graag zijn tijd aan besteedt is genealogisch onderzoek, het uitspitten van de stamboom. Voor zowel de luchtoorlog als de stamboom zal het werk nooit af zijn en zijn er altijd nog weer nieuwe dingen te onderzoeken. Maar dat vindt Gerrit helemaal niet erg.

 

Silvie Kamphuis

Dochter Silvie heeft niets van het vliegtuigfanatisme van haar vader geërfd. Tevens staat met bouwjaar 1985 de Tweede Wereldoorlog ver van haar bed. Toch twijfelt Silvie geen seconde om haar vader haar hulp aan te bieden bij het schrijven van een boek. Ze schrijft graag en ze houdt wel van goede verhalen en avonturen. Ze herinnert zich de anekdotes van haar vader over hoe na een crash een losgeraakt hoofd in de struiken geschopt werd en over hoe een vlieger uit het vliegtuig sprong zonder dat zijn parachute opende. Ze ziet het als een uitdaging om de droge vliegtuigfeitjes te verweven met dit soort ‘sappige verhalen’ om het geheel zo om te toveren in een spannend leesbaar boek.

Naast ‘Gevallen Helden’ heeft Silvie met name veel reisverhalen, tips en columns geschreven over haar reizen in Midden- en Zuid-Amerika.